Adatvédelem

 

Az alapkérdés: mit takar ez az általános, megfoghatatlan fogalom, hogy személyes adatok védelme?    A válasz: minden, ami a privát szféra, személyes név, telefonszám, e-mail cím, elérhetőségek, fénykép, videófelvétel, face profil, bármi megadott adatom egy nyereményjátékben, on-line üzenetküldésben, hírlevél feliratkozásban.... azt védeni rendeli a jogalkotó.

Leginkább a netes feliratkozások, webáruházas vásárlások, hírlevél és reklám szolgáltatások, on-line foglalások, on-line tájékoztatások  tartoznak az érintett területek közé.

De a neten megadott, elszedett adatokon túl a munkáltatók, cégek is érintettek lehetnek a munkavállalóik adatai tekintetében: kamerás megfigyelő rendszerek, beléptető rendszerek adatai, információk a céges laptopon, telefonon, gps-en, munkavállaló által használt céges e-mail címen.

 

Ha nincs törvényi felhatalmazás (néhány esetben önkormányzati rendeleti), akkor a magánszemélynek joga van az adatai felhasználása tárgyában dönteni, legyen ő munkavállaló, web shopban megrendelő, szállodai vendég vagy egy tanfolyami jelentkező. Nagyon fontos: a téves adat, információ is személyes adat, a különböző véleményekkel, megítélésekkel együtt, ha az azonosíthatóvá teszi a magánszemélyt.

 

Egy szűk terjedelmen és a munkaidőn túl nincs jogosultság a munkavállaló privát életének ellenőrzésére, a hétvégi GPS koordináták beazonosítására, a cég tulajdonában álló laptopról történő személyes információ letöltésére és a céges telefon híváslistájának elemzésére.

 

 A közösségi médiák ellenőrzési vagy információ szerzési célú használata és a belőlük nyert információk felhasználása súlyos jogkövetkezményekhez vezethet. Akár az új Ptk. (2013. évi V. törvény) kártérítési szabályai, akár az Infotörvény (Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény) és az adatvédelmi hatóság (NAIH) számos normát fogalmaz meg a jogsértések esetére.